Viime aikoina olen pysähtynyt miettimään, miksi niin monista työelämän tapahtumista on tullut enemmän yksisuuntaisia esityksiä kuin paikkoja aidolle vuorovaikutukselle. Missä on aito vuorovaikutus? Vaikka puhumme yhteisöllisyydestä, kuuntelemisesta ja dialogista, monessa tilaisuudessa nämä asiat jäävät puheiksi ilman todellista tilaa kohtaamiselle. Liian usein tapahtumat keskittyvät siihen, että lavalla oleva puhuja jakaa ajatuksiaan yleisölle, jonka rooli rajoittuu kuuntelijaksi. Missä on tila oikealle keskustelulle, yhteyksien luonnille ja yhdessä oppimiselle?
Tässä piilee yksi nykytyöelämän paradokseista. Vaikka työelämä on yhä monimutkaisempi ja vaatii jatkuvaa oppimista ja joustavuutta, kohtaamisten tilaisuudet eivät aina tue aitoa vuorovaikutusta. Tapahtumissa haluamme kyllä verkostoitua ja kehittää osaamistamme, mutta ilman aitoa dialogia ja yhteistä keskustelua tästä kaikesta jää paljon arvokasta uupumaan. Esiintyjillä voi olla hienoja ideoita ja paljon annettavaa, mutta niistä hyötyvät lopulta vain ne, jotka voivat peilata ajatuksiaan toisten kanssa ja käydä keskustelua teemasta yhdessä.
Esiintyjillä voi olla hienoja ideoita ja paljon annettavaa, mutta niistä hyötyvät lopulta vain ne, jotka voivat peilata ajatuksiaan toisten kanssa ja käydä keskustelua teemasta yhdessä.
HR-Dialogit: Uusi askel kohti aitoa vuorovaikutusta
Halusimme yhdessä tarttua tähän haasteeseen ja miettiä, miten voisimme tuoda aitoa vuorovaikutusta takaisin työelämän tapahtumiin. Näin syntyi idea HR-Dialogeista – kolmiosaisesta dialogisarjasta, joka tarjoaa HR-ammattilaisille aidon paikan keskustelulle, kokemusten jakamiselle ja yhdessä oppimiselle. Tapahtumasarjaa kanssamme yhdessä toteuttaa Unity Tampere, jonka upeissa tiloissa Pyynikillä pääsemme pysähtymään läsnäolon ja dialogin pariin.
HR-Dialogit ovat vastareaktio perinteisiin työelämän tapahtumiin, joissa vuorovaikutus jää usein pintapuoliseksi. Näissä dialogeissa emme vain istu kuuntelemassa, vaan jokainen osallistuja tuo oman osaamisensa ja kokemuksensa mukaan keskusteluun. Tarkoituksena on luoda tilaisuuksia, joissa voimme yhdessä ratkoa ongelmia, etsiä uusia näkökulmia ja löytää ratkaisuja, joita emme olisi ehkä yksin osanneet ajatella.
Dialogit tarjoavat myös vertaistukea, mikä on erityisen tärkeää HR-ammattilaisille, jotka usein työskentelevät melko yksin tai organisaation ”välittäjinä” henkilöstön ja johdon välillä. Näissä tilanteissa yhteisön tuki ja mahdollisuus jakaa kokemuksia samanhenkisten ammattilaisten kanssa voivat olla korvaamattomia.
Yhteistyökumppanina HR-Dialogit tapahtumasarjassa toimii Unity Tampere Pyynikin Trikootehtaan maisemissa.
Miksi vuorovaikutus on niin tärkeää?
Aito vuorovaikutus antaa mahdollisuuden oppia toisilta ja löytää uusia tapoja ajatella ja tehdä työtä. Parhaimmillaan se synnyttää tunteen kuulumisesta johonkin suurempaan ja auttaa rakentamaan kestäviä suhteita, jotka kantavat myös tapahtumien ulkopuolelle. Kun tilaa keskustelulle luodaan, syntyy mahdollisuus saada esille näkemyksiä, joita ei ehkä lavalla kuulla – ja juuri tämä monimuotoisuus on voimavara.
Kun kohtaamme aidosti, opimme luottamaan siihen, että voimme tukea toisiamme ja löytää yhdessä ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Tämä ajatus onkin HR-Dialogien ytimessä: luodaan tilaa sille, että jokainen voi jakaa ja oppia toisilta, tuntea itsensä kuulluksi ja antaa oman panoksensa yhteiseen keskusteluun.
Matka kohti vuorovaikutteisempaa työelämää
HR-Dialogit ovat vasta alkua, mutta toivomme niiden olevan ensimmäinen askel kohti vuorovaikutteisempia työelämän tapahtumia. Kun tapahtumat alkavat yhä enemmän rakentua aidon dialogin ympärille, syntyy kulttuuri, jossa osaamisen kehittäminen ja yhteisöllisyys voivat kukoistaa. Tulevaisuudessa toivottavasti näemme yhä enemmän tilaisuuksia, joissa jokaisella osallistujalla on mahdollisuus tulla kuulluksi ja osallistua keskusteluun.
Jos sinäkin kaipaat työelämän tapahtumilta enemmän vuorovaikutusta ja tilaa aidolle kohtaamiselle, tule mukaan HR-Dialogeihin tai pohdi, miten voit itse omassa työssäsi edistää yhteisöllisempää ja avoimempaa keskustelukulttuuria. Ensimmäisen kerran ilmoittautuminen on nyt auki, joulukuussa teemana Uudistuva työelämä ja sen vaatimukset.