Älypuhelinten lumoissa?

Katselin ravintolassa nelihenkisen perheen ruokailua. Äiti, isä sekä parin yläkouluikäiset lapset viettivät illallisen ajan puhumatta toisilleen, älylaitteitaan tuijottaen. Katse herkeni luurista vain siinä vaiheessa, kun ruoka saapui ja selailutekniikka muuttui kahden käden versiosta yhden käden tekniikkaan.

Seuraavana viikonloppuna todistin nuorisoporukoita, joille illanvietto ja yhdessäolo tarkoitti baarin seinustalla istumista ja Instagramin herkeämätöntä selailua. Huomio ei hetkeksikään irronnut netin maailmasta aidosti näkemään tai kohtaamaan  ympärillä olevaa maailmaa, saatikka muodostamaan keskustelua vieressä olevan ihmisen kanssa.

Kolmas kerta viikon sisään nosti niskakarvani pystyyn. Istuin lentokoneessa fiksunnäköisen pukumiehen vieressä. Hän katseli Ipadillaan Netflixia ja samalla pyöritti toisessa kädessä kännykkäänsä. ”Pyydämme sulkemaan tai laittamaan lentotilaan kaikki elektroniset laitteet, koska ne saattavat häiritä lentojärjestelmiä” -kuulutukset menivät herralla ohi korvien. Hän jatkoi mobiililaitteidensa ”online” -näppäilyä siinäkin vaiheessa, kun lentokone jo kiihdytti vauhtiaan kiitotiellä.

Isäntä vai renki?

Nämä havainnot saivat minut pohtimaan olemmeko enää laitteidemme isäntiä, vai alammeko olla jo niiden renkejä? Oletko miettinyt kuinka paljon käytät aikaa selaten medioita, jotka eivät tuo sinulle arvoa? Kuinka monta kertaa päivässä katseesi nousee ruudulta näkemään ja kokemaan aidon maailman ja sen ihmiset? Laitatko sinä ”selailun” lentoturvallisuuden edelle?

Apple on käyttöjärjestelmänsä päivityksen yhteydessä lisännyt Iphone-puhelimiin Screen Time -sovelluksen, joka mittaa käyttäjän ruutuaikaa. Monelle viikottainen ruutuaikaraportti on ollut shokki, minullekin. Raportti kertoo koruttoman totuuden: kännykkää tulee huomaamattaan selattua kymmeniä kertoja päivässä. Itselläni älypuhelinaikaa kertyy tyypillisenä viikkona noin kaksi tuntia päivässä sen lisäksi, että tuijotan tietokoneen ruutua töissä päivät pitkät. Erään tutkimuksen mukaan puolet älypuhelimien käyttäjistä viettää jopa viisi tuntia päivästä laitettaan selaillen, kaiken muun ruutuajan (esim. TV, tabletit, tietokone) lisäksi.

Keskittymiskyvyn ja luovuuden hautajaiset

Samalla monet meistä ihmettelevät, miksi keskittymiskykymme herpaantuu entistä helpommin ja luovuudestamme ei ole jäljellä enää murto-osaakaan siitä, mitä muistamme sen olleen aiemmin. Älylaitteet tuovat ulottuvillemme hyvin nopeatempoista, palasteltua sisältöä sekä jatkuvia ärsykkeitä muistutuksina. Ne kannustavat ihmisiä poukkoilevaan tapaan käyttää sisältöjä: saatat yhtenä hetkenä olla googlettamassa lempijalkapallojoukkueesi tuloksia, kohta katsomassa uusinta kissavideota, sitten hyppäätkin jo Instagramiin tarkistamaan tykkäyksiä ja stooreja, jonka jälkeen käyt katsomassa LinkedInin, sitten sähköpostit ja WhatsAppin. Kunnes kohta teet saman rutiinin uudestaan, lähes pakonomaisesti. Kuulostaako tutulta?

Kun mieli pomppii sisällöstä toiseen ja yritämme suorittaa useita asioita samanaikaisesti, säheltäminen lisääntyy. Aivotutkija Mona Moisalan mukaan aivoilla kestää hetki orientoitua uudelleen, kun huomio siirtyy asiasta toiseen. Mitä enemmän mieli loikkii sisällöstä ja tehtävästä toiseen, sitä enemmän aivot kuormittuvat. Aivojen kuormitus taas näkyy heikompana työsuorituksena. Toisen aivotutkijan Minna Huotilaisen mukaan älylaitteet ovat vaarassa tyhmentää koko ihmiskunnan. Ihmiskunnan keksinnöt ovat vaatineet ongelmanratkaisukykyä ja kykyä keskittyä yhteen asiaan syvällisesti.

Keskittymiskyvyn pelastustalkoot!

Haluan ylläpitää keskittymiskykyäni, lisätä luovuutta ja saada lisää hallinnan tunnetta omaan arkeeni. Siksi olen päättänyt tehdä konkreettisia muutoksia omaan ruutuaikaani:

  1. En vie puhelinta makuuhuoneeseen — kirja on paljon parempi vaihtoehto.
  2. Laitan puhelimen äänettömälle ”älä häiritse” -tilaan iltaisin, mikäli en odota puheluja.
  3. Pyrin jättämään oman henkilökohtaisen puhelimeni laukkuun tai toiseen huoneeseen työskennellessäni työtehtävieni parissa.
  4. En kaiva puhelinta esiin tavatessani ystäviä tai sukulaisia (myönnettäköön, että muutaman valokuvan saatan ottaa).
  5. Matkustaessani julkisilla pyrin jättämään puhelimen laukkuun — tämä on hyvä hetki pysähtyä ja antaa ajatusten vain kulkea omia polkujaan.
  6. En ota puhelinta kuntosalille — mahtava keino antaa aivoille breikki ja keskittyä vain treenin iloon!
  7. Nautimme illallisen yhdessä puolisoni kanssa aina ilman puhelimia tai muita ärsykkeitä — läsnäolo kunniaan!
  8. Pyrin tapaamaan ihmisiä kasvotusten sen sijaan, että kirjoittelisin heidän kanssaan ummet ja lammet esim. WhatsAppissa.
  9. Käyn mieltä rauhoittavissa aktiviteeteissa, kuten joogatunneilla.

Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä annan aivoilleni enemmän tilaa palautua jatkuvan viriketulvan keskellä. Jos haluat vinkkejä oman ruutuaikasi järkevöittämiseen, ohessa muutamia hyödyllisiä linkkejä!

Katso aivotutkijan viisi vinkkiä keskittymiskyvyn elvyttämiseen

Aivotutkija: Multitaskausta ei ole olemassa

Mobile phone addiction? It’s time to take back control

 

 Follow my blog with Bloglovin